Kjøttfri* lunsj kan være like god
Kjøtt, og da spesielt storfekjøtt, er en kilde til mettet fett i kostholdet. Ability Food har forpliktet seg til å bidra til et sunnere kosthold ved å signere tilslutningsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold, initiert av Helse- og omsorgs-departementet. Våre innsatsområder er reduksjon av mettet fett, samt øke forbruk av grønnsaker, frukt og bær.
- I september og oktober tar vi ansvar og fjerner rødt kjøtt fra våre menyer, og erstatter dette med alternative proteinkilder. Slik bidrar vi til et litt sunnere kosthold.
Even Larsen, primus motor for 'kjøttfri måned' i Ability Food.
* gjelder storfekjøtt
Hvorfor gjør vi dette?
Alle* sier det samme; at vi bør endre kostholdet vårt og spise mer plantebasert og mindre rødt kjøtt. Det vil bedre folkehelsen, redusere jordbrukets utslipp av klimagasser og redusere matproduksjonens belastninger på naturen.
* Med Alle menes:
Ability Food sin matfilosofi
Hva vi velger å spise, er viktig – ikke bare for den enkelte og dens kropp, men også for kloden vår. Gode matvalg er bærekraftige både for oss mennesker, vår planet og lønnsomt rent økonomisk.
- I Ability mener vi at sunn og rett mat gir verdi eller fordelaktige konsekvenser. Om bespisende i kantinene kan motiveres til å gjøre gode matvalg i kantinen tror vi arbeidsdagen blir bedre, at motivasjonen og mestringsfølelsen stiger, i tillegg til at vi oppnår økt lønnsomhet for våre oppdragsgivere.
Andreas Lokøy er kantineansvarlig i Ability sin kantinesatsning Ability Food.
Bra for helsen
Å redusere inntaket av rødt kjøtt reduserer risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. Helsedirektoratet anbefaler å begrense mengden rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter til 500 gram per uke. Dette fordi det er vist en sammenheng mellom dette og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm i tillegg til økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Det gir lavere klimafotavtrykk
Et plantabasert kosthold er mer bærekraftig enn et kosthold basert på kjøtt. Forskning.no sier at storfekjøtt fører til nesten åtte ganger så mye global oppvarming som kjøtt fra kylling og laks.
En samlestudie på Forskning.no viser også at grønnsaker dyrket utendørs har aller minst klimafotavtrykk, men at frukt dyrket innendørs, korn, bønner og nøtter også har lavt avtrykk.
Vi reduserer vannforbruket
Et høyt kjøttforbruk gir også et høyere vannforbruk og vårt vannforbruk kan være medvirkende til andre lands vannmangel. I følge Fremtiden i våre hender krever en biff på 200 gram over 3000 liter vann å produsere. Vårt gjennomsnittlige grønnsaksforbruk bruker bare 4% av hva kjøttforbruket vårt og vil derfor være mer gunstig for klima. Blant unntakene er sjokolade, mandler og avokado som krever et høyt vannforbruk.