Eneste i Norge
Ability har levert Svanemerket renhold siden 2016, med en årlig gjennomgang av produktene vi benytter for å sikre en mest mulig miljøvennlig drift.
– Bærekraft er veldig viktig både for oss og for kunden vår og ligger i bunn for alt vi gjør, sier Frode Standahl, administrerende direktør i Ability.
For 2 år siden begynte selskapet å ta i bruk den prisvinnende danske teknologien, som de eneste i Norge.
Helt rent med mindre vann
Jan Højvang Matthiesen er leder for utvikling og dokumentasjon i det danske selskapet Textilia (tidligere DFD) som har utviklet renholdsystemet Viima.
– Med Viima minimerer vi ressursforbruket, har høyere kvalitet på renholdet og det bidrar til et bedre arbeidsmiljø.
Det er unektelig kontroversielt. Hvordan kan det bli renere med mindre bruk av vann og kjemikalier? Det er motsatt av hva man er vant til å tenke.
Effektiv komposittfiber
Hemmeligheten ligger i moppene og klutene som er laget av komposittfiber. Textilia anbefaler å bruke Viima-moppen tørr til å fjerne tørr skitt. Da transporteres skitten opp i moppen av den statiske elektrisiteten i de ultratynne fibrene og har vist seg 41% mer effektiv enn tradisjonelle mikrofibermopper. Når Viima-moppen fuktes, har den en effektiv oppsugingsevne med kapillære krefter som er 85% mer effektiv en mikrofiber i fuktet tilstand.
– Det brukes mye vann i vanlig renhold i dag. Men våre undersøkelser viser at én kopp vann holder til en gulvflate på 72m2. Da blir det også renere enn ved bruk av vanlig våt mikrofibermopp, sier Matthiesen.
I tillegg kan det nevnes at kluten og moppen også fjerner bakterier og virus så effektivt at det overstiger kravet til desinfeksjon.
Effektene det vises til er både veldokumentert og premiert.
Dansk prisvinnende teknologi
Matthiesen forteller at alle målinger og undersøkelser er utført av uavhengige institutter. Og rengjøringssystemet har mottatt EU sin miljøpris i 2012 og den danske CSR-award i 2015.
– Det er en omstilling å gå fra vanlig renhold og over til Viima. Det krever at man endrer innarbeidede rutiner og vaner. Men miljøgevinstene er store, avslutter Matthiesen.
Mer informasjon: