Den globale håndvaskedagen skal sette fokus på enkle, men effektive tiltak som reduserer smittespredning både på arbeidsplasser og i hjemmet.

Hvorfor er håndvask så viktig?

Ifølge Verdens helseorganisasjon er håndvask en av de mest effektive måtene å forebygge smitte på. Her i Norge gjelder det spesielt i høst- og vintersesongen når forkjølelse og influensa er på sitt høyeste. Regelmessig og grundig håndvask med såpe reduserer risikoen for sykdommer betydelig. Studier viser likevel at mange har manglende håndhygiene. Dette understreker behovet for mer bevisstgjøring.

Selv om vi her i Norge generelt har gode hygienestandarder, viser undersøkelser at vi heller ikke vasker hendene lenge nok eller grundig nok. Det betyr at smittestoffer ikke blir fjernet effektivt, noe som igjen øker risikoen for spredning av sykdommer, spesielt nå i forkjølelsessesongen.

Vi i Ability tilbyr både håndsåper og hånddesinfeksjon som en del av det totale renholdet.

Slik vasker du hendene riktig:

For at håndvasken skal være effektiv, er det viktig å følge riktige rutiner:

  • Bruk rikelig med såpe og vann: Fukt hendene med rent, rennende vann og påfør såpe.
  • Gni hendene sammen: Sørg for å dekke alle overflater av hendene, inkludert mellom fingrene, under neglene og oppå håndbaken.
  • Skrubb i minst 20 sekunder: Syng gjerne bursdagssangen to ganger for å være sikker på å bruke god nok tid.
  • Skyll grundig: Fjern alle såperester med rennende vann.
  • Tørk med et rent håndkle: Bruk helst engangshåndklær (to tørk er nok) eller tørk hendene med lufttørker.
Ruta vasker et speil på et toalett

Håndvask på arbeidsplassen

Å opprettholde gode håndvaskrutiner er viktig på alle arbeidsplasser. Det kan redusere sykefravær og skape et tryggere arbeidsmiljø. Vi oppfordrer til god håndhygiene ved å sette opp synlige plakater med håndvaskeinstruksjoner og sørger for at håndsåpe og desinfeksjonsmidler er lett tilgjengelig til enhver tid.

Den globale håndvaskedagen – mer enn bare hygiene

Markeringen av den globale håndvaskedagen handler ikke bare om å minne oss på å vaske hendene, men understreker også viktigheten av å gjøre håndvask til en enkel og naturlig del av hverdagen. I år er temaet “Clean hands are within reach”, som oppfordrer oss til å gjøre håndvask enkelt og tilgjengelig for alle – uansett hvor vi er.

Les mer om Golbal Handwashing Day.